Medeni uštipci

Medeni uštipci se zovu tako jer su slatkasti, mekani i svako u njima uživa. Sastojci su voda, brašno, griz, šećer...

Sastojci za medene uštipke:

  • 400 gr brašna
  • 380 ml mlake vode
  • 200 gr griz brašna
  • ulje za prženje
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 70 gr putera

Priprema za medene uštipke:

U dubokoj posudi izmešajte brašno sa grizom, dodajte šećer, suvi kvasac, rastopljeni puter i dodajući vodu umesite rukama homogeno testo. Napravite loptu, pokrijte posudu i ostavite testo da se odmara 30 minuta. U širu činijicu sipati malo ulja, testo podeliti na približne loptice, pa svaku lopticiu malo umočiti u ulje i rukama umesiti da dobijena loptica postane sjajna. Svaku tako dobijenu lopticu oklagijom razvijte na radnoj površini u pravougaonik, pa prvo preklopite sa jedne duže strane, prema sredini. Zatim sa druge duže strane preko prve preklopljene. Sada isto to samo od vrha do polovine, pa sa dna preko već preklopljenog. Tako dobijene kvadrate ostaviti da se malo odmore. Ugrejati ulje za prženje. U dublju šerpu sipati med sa 1 kašikom šećera i ugrejati ga. Svaki spremljeni kvadrat pre prženja provući kroz mešavinu meda i šećera, pa tek onda pržite sa obe strane. Vadite uštipke rešetkastom kašikom na tanjir. Nikako na taj tanjir nemojte stavljati kuhinjski ubrus, jer će se prženi uštipci lepiti za papri, pa to posle nećete moći odvojiti. Pospite ih susamom i povremeno ih okretati da se ne zalepe i za tanjir.

Pratite nas na Fejsbuku!

keto uštipci

Keto uštipci

Keto uštipci se prave od tvrdog sira, psilijuma, bademovog brašna, samlevenog susama. Služe se kao glavno ili sporedno jelo.

posni uštipci punjeni ajvarom

Posni uštipci punjeni ajvarom

Posni uštipci punjeni ajvarom savršeni su zalogaj kao predjelo na slavi ili kada želite da pojedete nešto jednostavno, a brzo.

Juneći uštipci

Juneći uštipci idealno idu uz grilovani luk. Način pripreme junećih uštipaka pročitajte ovde.